Ten napój nie potrzebuje dużego rozgłosu, by być lubianym, ale zarówno piwo, jak i osoby sprawujące szczególną pieczę nad jego powstaniem – piwowarzy, na początku sierpnia obchodzą swoje święto. I choć w teorii może wydawać się, że to zawód wymarzony niemalże dla każdego wielbiciela złotego trunku, to rzeczywistość jest zupełnie inna. O tym, jak wyglądają kulisy tej pracy, przekonamy się już 4-6 sierpnia w GWARNO podczas Dni Piwowara.
Piwowar – zawód z pasją
Dzień Piwowara w GWARNO
- Choć w dziedzinie piwowarstwa sporo się zmieniło i praktycznie wszystkie procesy w nowoczesnych warzelniach – jak GWARNO – są zautomatyzowane, czyli sterowane z panelu dotykowego, to piwowarzy od początku do końca nadzorują procesy warzenia piwa, śledzą jego przebieg oraz kontrolują na wszystkich etapach, muszą być świadomi tego, co z piwem się dzieje na danym etapie, by w przypadku ewentualnych awarii szybko reagować
– mówi Małgorzata Wnuk, główny piwowar w GWARNO.
Cechy szczególne piwowara
GWARNO - nowe miejsce na mapie Zakopanego
- W branży piwowarskiej cierpliwość i brak pośpiechu to podstawy. Piwo nie lubi działań na skróty, dlatego żeby powstał jakościowy browar niezbędne są dobrej jakości woda, surowce, czas, no i oczywiście odpowiednia wiedza
– tłumaczy Małgorzata Wnuk.
GWARNO - nowe miejsce na kulinarnej mapie Zakopanego
Dzień Piwowara w GWARNO
Podróż „gwarnym szlakiem” w GWARNO
GWARNO- nowe miejsce na mapie Zakopanego