03/01/23
Warzelnia – serce browaru już w GWARNO. Dołącz do zespołu PKL i pracuj w wyjątkowym obiekcie z lokalnym browarem i restauracją
Choć historia piwa sięga tysięcy lat, a dzisiaj ilość jego smaków może przyprawić o zawrót głowy, to z całą pewnością jedno pozostaje niezmienne – warzelnia, która jest sercem każdego browaru i bez której ten napój nie ma prawa bytu. W powstającym lokalu GWARNO Restauracja&Browar – tuż przy Gubałówce – zamontowana została warzelnia, dzięki której już wkrótce skosztujemy lokalnego piwa.
Browar to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie, a zapotrzebowanie na dobre i wyraźne w smaku piwo rzemieślnicze ciągle nie słabnie. Powstają nowe miejsca z lokalnym browarem, jak chociażby GWARNO pod Gubałówką, w którym już wkrótce skosztujemy trunku warzonego na miejscu. Prace związane z powstaniem resto browaru w Zakopanem są zaawansowane, a w budynku już została zamontowana warzelnia, która jest pierwszym i najważniejszym punktem w procesie produkcji piwa.
Warzelnia w GWARNO
Warzelnia w każdym browarze to wyjątkowe i najistotniejsze miejsce. Mówi się nawet, że jest ona sercem i głównym elementem browaru. To właśnie w niej łączą się podstawowe surowce piwowarskie, a ze składników takich jak: woda, słód oraz chmiel – powstaje brzeczka, która później zamienia się w złoty trunek serwowany w kuflach. I to właśnie dwa miedziane naczynia warzelni – niczym dwie komory serca – zostały zamontowane w GWARNO, inwestycji realizowanej przez PKL.
- Zamontowana w GWARNO warzelnia jest nowoczesna i zaawansowana technologicznie. Praktycznie wszystkie zachodzące w niej procesy są w pełni zautomatyzowane, czyli sterowane z panelu dotykowego. Urządzenie będzie mieć wpisaną recepturę, jak dane piwo ma być gotowane. W warzelni następuje pierwszy etap produkcji piwa – czyli jakieś 6-8 godzin, które są szczegółowo rozpisane według receptury, na podstawie której procesy będą zachodzić automatycznie i to wszystko pod czujnym okiem piwowara
-– mówi Małgorzata Wnuk, piwowar Gwarno.
W warzelni zamontowanej w GWARNO zacieranie infuzyjne odbywać się będzie automatyczne, podobnie jak kontrola temperatury czy zakres prędkości mieszadeł w skali od 1-100%.
Proces zacierania dekokcyjnego w powstającym browarze będzie odbywać się tradycyjną metodą. Ingerencja piwowara będzie wymagana podczas sposobu zacierania, polegającego na stopniowym podnoszeniu temperatury głównego zacieru przez oddzielenie i zagotowanie jego gęstej części w oddzielnym kotle i zwrócenie do kotła z głównym zacierem.
- Ten proces jest znacznie trudniejszy i niezbędna będzie tutaj ingerencja piwowara, który sprawować będzie nad nim swoją pieczę. Co prawda, tradycyjna metoda trwa dłużej, ale dzięki niej można uzyskać browar dużo lepszej jakości. Tradycyjne piwa niemieckie, czeskie, pszeniczne są warzone właśnie w taki sposób
-– podkreśla piwowar Małgorzata Wnuk.
Warzelnia znajdująca się w GWARNO jest nowoczesna i posiada zaawansowaną technologię, dzięki której jest energooszczędna. W trakcie procesu warzenia odzyskiwane będzie ciepło i ponownie wykorzystywane przy produkcji.
Ale to nie jedyne zalety zamontowanej warzelni w powstającym browarze. Sam wygląd miedzianych naczyń o wysokim połysku, widocznych we wnętrzu budynku, będzie dość efektowany oraz idealnie wpisze się w wystrój browaru. Dwa naczynia warzelni mierzą około 3 metry wysokości, a ich pojemność wynosi 10 hektolitrów każdy.
GWARNO – miejsce pracy ludzi z pasją
Historia piwa jest ciekawa, a pasjonatów samego złotego trunku nie brakuje. Miłośników warzenia tradycyjnych piw o charakterystycznej unikalnej recepturze przybywa, podobnie jak miejsc tworzących piwo z lokalnych produktów. GWARNO pod Gubałówką będzie nowym kulturalnym i unikatowym miejscem na mapie Zakopanego, które nie tylko pozwoli spędzić przyjemnie czas, ale i zagłębić obyczaje regionu.
- Powstająca inwestycja Grupy PKL jest nie tylko miejscem tworzonym z myślą o turystach, ale również mieszkańcach, którzy znajdą tu zatrudnienie. Obecnie prowadzimy rekrutację do GWARNO, dlatego wszystkich pasjonatów oraz osoby, które wspólnie z nami chcą tworzyć to niezwykłe miejsce, zachęcamy do aplikowania na dostępne stanowiska
-– mówi Patryk Białokozowicz z zarządu PKL.
W powstającym pod Gubałówką obiekcie zatrudnionych będzie około 50 osób. Obecnie Grupa PKL prowadzi rekrutacje na stanowiska: kucharz, pizzer, pomoc kuchenna, barman, kelner, konserwator, pracownik utrzymania czystości.
Szczegóły dotyczące rekrutacji dostępne są na stronie internetowej PKL: https://www.pkl.pl/kariera.html.
Długa historia „szybkiego piwa”
Piwo jest napojem znanym od tysięcy lat, a jego produkcja odbywa się w wyniku fermentacji zbóż, którą człowiek znał już od początku cywilizacji. Spożywane obecnie praktycznie nie przypomina swojego pierwowzoru.
Ponoć już 7 tysięcy lat temu starożytni Chińczycy produkowali złoty napój z ryżu, badania archeologiczne pokazują również, że piwo warzono na Bliskim Wschodzie 6 tysięcy lat temu. Jego pozyskiwanie wówczas różniło się od dzisiejszej produkcji browaru. Tamtejszy napój powstawał na bazie zbóż niesłodowanych, niepasteryzowany i na dodatek termin jego spożycia był bardzo krótki.
Z kolei dla Sumerów piwo oraz chleb były miernikami świadczącymi o cywilizacji. Browar przez nich produkowany przypominał w smaku dzisiejszy kwas chlebowy. Wzmianki na temat złotego trunku znajdują się również w „Eposie o Gilgameszu”, czyli najstarszej epopei świata.
W Babilonie warzenie piwa było istotną gałęzią gospodarki, a metody jego tworzenia podlegały ochronie prawnej, którą regulował znany Kodeks Hammurabiego. Zgodnie z nim produkcją piwa oraz prowadzeniem karczm zajmowały się kobiety. Wówczas pozyskiwany napój pito przez słomki, był on znacznie gęstszy i konsystencją przypominał zupę.
Natomiast w starożytnym Egipcie piwo było napojem bardzo popularnym, a sam Ramzes III uważał je za szlachetny trunek. Egipcjanie zmienili nieco kierunek piwa i wyznaczyli jego nową jakość, doprawiając jego smak różnymi dodatkami. Rzymianie i Grecy byli raczej zwolennikami wina, dlatego piwo było wszędzie tam, gdzie pojawiały się problemy z dostępnością wina.
Średniowiecze to rozwój piwowarstwa głównie w północnej części Europy. Dopiero klasztory, które wówczas stanowiły centra kultury i sztuki, rozpowszechniły piwowarstwo na całym kontynencie. To ponoć właśnie zakony cystersów czy benedyktynów udoskonaliły produkcję słodu i piwa oraz wdrożyły użycie chmielu. Co ciekawe, w epoce renesansu wydano bardzo dużo aktów, mówiących o jakości piwa i jego czystości. Do produkcji piwa można było używać jedynie słodu, jęczmienia, chmielu oraz wody.
Z czasem produkcją piwa zaczęły zajmować się również osoby świeckie, a od XVI pozyskiwanie tego napoju stało się jedną z gałęzi przemysłu. W XIX wieku w czeskim Pilźnie wprowadzono technologię dolnej fermentacji, która wpłynęła znacząco na produkcję browaru. Istotną zmianą w produkcji tego trunku było wynalezienie maszyny parowej Watta oraz sztucznego chłodzenia. To dzięki nim produkcja browaru – wymagająca niskich temperatur – stała się możliwa przez cały rok. Ale nie tylko, bo rewolucja piwna i zwiększenie produkcji tego napoju, stała się również możliwa dzięki takim odkryciom jak: wyodrębnienie czystych kultur drożdży czy wprowadzeniu do produkcji piwa pasteryzacji, która znacząco wpłynęła na przydatność spożycia.
Jak się okazuje historia piwa jest bardzo długa, a sam napój – zanim trafił do dzisiejszych kufli – przeszedł sporą rewolucję, zmieniając się z gęstego i mętnego kremu, aż po jasny lager.
Polskie Koleje Linowe (PKL), których właścicielem jest pośrednio fundusz inwestycji infrastrukturalnych, którego częścią portfela inwestycyjnego zarządza Polski Fundusz Rozwoju SA (PFR) to firma z ponad 85-letnią tradycją, całoroczny operator turystyczny prowadzący ośrodki w kluczowych lokalizacjach w Polsce w Tatrach, Beskidach, Pieninach i Bieszczadach: w Zakopanem na Kasprowym Wierchu, Gubałówce i Butorowym Wierchu, w Krynicy Zdrój na Jaworzynie Krynickiej i Górze Parkowej, w Zawoi na Mosornym Groniu, w Szczawnicy na Palenicy oraz na Górze Żar w Międzybrodziu Żywieckim, a także od 1 lipca 2022 r. w Bieszczadach w Solinie.
Grupa PKL oferuje całoroczny, kompleksowy zakres usług turystyczno-wypoczynkowych oraz posiada własną bazę noclegową i restauracyjną, jest pracodawcą zatrudniającym ponad 600 osób. Priorytetem Grupy PKL jest zrównoważony rozwój, łączący w sobie poszerzanie oferty turystycznej z jednoczesnym zachowaniem dbałości o środowisko naturalne. Spółka została włączona do grona najbardziej rozpoznawalnych i godnych polecenia marek regionu, które posługują się znakiem „Made in Małopolska” w ramach projektu realizowanego przez województwo małopolskie.